Sağlık Bakanı Fahrettin Koca
Bakan Koca, sağlık hizmetlerinin sunumunda basamaklandırma sistemiyle ilgili gazetecilere açıklama yaptı. Koca, “Vatandaşımız, ilk defa muayene olacağı zaman, bir sevk olmadan, kendi talebiyle örneğin endokrinoloji kliniğinden randevu alabiliyor. Oysa hastanın ihtiyacının bir endokrinolog olmasını bilmesini beklemek doğru değil. Vatandaşımızı önce dâhiliye hekimi görüp, ihtiyacın bir endokrinoloji uzmanı görmesi olduğunu söylemesi lazım. Bizde, bunun yerine, kişi kendi ihtiyacını endokrinoloji olarak tanımlayıp randevu alıyor” dedi. Bakan Koca, “Bu bize katlanarak iş yükü olarak dönüyor. Gerekli çözümleri geliştiriyoruz” ifadelerini kullandı. Koca, “Bir sağlık profesyonelinin yurttaşı yönlendirmesi daha doğru. Aile hekimleri vatandaşlarımızı doğru branşlara yönlendirebilir. Bununla ilgili bir çalışmamız var” diye konuştu.
Ancak, MHRS genelgesine göre yandallardan sevk açılmadığı sürece randevu alınamıyor. Cumhuriyet’te yer alan habere göre, örneğin, endokrinoloji bölümü için dahiliye uzmanının hastayı sevk etmesi gerekiyor. Bir yurttaş, “Sayın bakan, direkt endokrinolojiden randevu alınamıyor. Sistem sağlık geçmişimi tanımıyor ve bana randevu vermiyor. Size eksik bilgi verilmiş sanki” ifadelerini kullandı.
Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu (TTB AHEK) Başkanı Emrah Kırımlı, yandal sevkini aile hekimlerinin yapılacağına ilişkin “Endokrinolojiden sevksiz randevu almak gibi gerçekliği olmayan bir açıklama. İnsanlara daha aile hekiminden randevu alamıyorlar nasıl endrokrinoloji randevusu alsınlar?” dedi.
Kırımlı, “Şehir hastanesi yapmayıp aile hekimliği yapmaları, asistan almayıp aile hekimi almaları lazım. Dahiliyeye gidilmesi gerekir. Daha grip aşısını yapamıyoruz sevki nasıl yapacağız?” ifadelerini kullandı.