Boğaza kaçan balık kılçığı zamanında müdahale edilmezse sağlık problemlerine neden olabilir. Bu nedenle boğaza kaçan kılçık fark edildiği anda uygulanması gereken yöntemler oldukça önemlidir.
Balık tüketmek ne kadar keyifli olsa da gözden kaçan kılçıklar boğaza takılabilir. Çıkarmak için ise çeşitli yöntemler mevcut. Ancak bu noktada panik yapılmamalı ve doğru yöntemler tek tek uygulanmalı.
Yaygın bilinen yanlışlardan biri de boğaza kaçan kılçığı çıkarmak için parmak kullanmak. Parmakla uygulanan yöntemler kılçığın daha derine batmasına neden olabilir. Bu yöntemden ziyade aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz.
Adım 1:
Öncelikle kılçığın tam olarak nereye battığını anlamaya çalışın. Boğazın alt kısmına kaçan kılçığın öksürerek çıkmasını sağlayabilirsiniz. Ancak üst taraftaysa yalnızca öksürmek yeterli değildir.
Adım 2:
Kılçığın kaçtığı bölgeden emin olunca, bir dilim limonu sıkıp suyunu yavaşça içmeye başlayın. Limon suyu asidik içeriği sayesinde kılçığın çıkmasına yardımcı olur. Aynı zamanda boğazdaki kasları gevşeterek kılçık çıkarma işleminin kolaylaşmasını sağlar.
Adım 3:
Limon suyunun yanı sıra bir dilim ekmeği çiğneyebilirsiniz. Boğazdaki kasları genişleterek yuttuğunuzda kılçığın giderilmesini sağlayabilirsiniz.
Adım 4:
Kılçık çıkmadıysa zeytinyağı tüketmeyi deneyebilirsiniz. Bir miktar zeytinyağını içerek kasları gevşetebilir, yağ sayesinde kılçığın daha rahat hareket etmesini sağlayabilirsiniz.
Kılçık boğazdan ayrıldığında uzun süre aynı yere saplandığı için çıkarılsa bile boğazda takılma hissi devam edebilir. Ancak geçmeyen bir takılma hissi varsa doktora görünmek daha faydalı olur.