Her projenin kendine has nitelikleri ve başarı potansiyeli olduğundan, bir doların altında satın alabilecek en iyi 5 altcoin incelemesinde bulunduk.
İvmesini sürdüren bir altcoin olan Cardano (ADA)
Ethereum’un kurucu ortağı Charles Hoskinson tarafından kurulan Cardano (ADA), geliştirilmekte olan en ilginç blockchain projelerinden biridir. Dijital varlık, 2023’e olumlu bir ivme ile girdi ve 2022’de geliştirme faaliyeti ile en iyi kripto para birimi protokolünün başarısını beraberinde getirdi.
Cardano, tüm kripto para birimleri arasında geliştirici katılımı için en yüksek puanlardan birine sahiptir. Bilimsel bir zihniyet ve araştırma odaklı bir metodoloji ile geliştirilmiştir. Geçen yıl, projenin Alonzo yükseltmesi ağa akıllı sözleşme yetenekleri getirdi. NFT’ler ekosistemde de işlevseldir ve Cardano, ucuz işlem ücretleri nedeniyle onlar için uygun bir ağdır.

Cardano, Afrika’da pazar payı elde etmek için önemli miktarda çaba harcadı ve kıtadaki çeşitli hükümetler ve kuruluşlarla anlaşmaları var. Kriptokoin.com olarak belirttiğimiz üzere ADA anlık olarak 0,31 doların altında fiyatlandırılıyor ve piyasa değerine göre 9. sırada yer alıyor. 30 Aralık’tan itibaren on gün boyunca %30’luk bir fiyat artışının ardından ağda büyük balina işlemlerinin artmasıyla, Ocak ayında işlem hacmi 2 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.
Matic Network olarak bilinen Polygon (MATIC)
Daha önce Matic Network olarak bilinen Polygon (MATIC), Layer-2 blockchain ağında çalışan bir ERC-20 tokenidir. Polygon’un işlemleri, yan zincirlerde gerçekleşir, trafiği Ethereum ana zincirinden yönlendirir ve daha hızlı, daha ucuz işlemlere izin verir. 2021’in başlarındaki ana ağ çıkışından bu yana Polygon, Ethereum’a kıyasla azaltılmış ücretlerinden yararlanmak için ağda başlatılan AAVE ve 1Inch gibi projelerle çok hızlı bir büyüme kaydetti.

Mevcut piyasa değerine göre Polygon, 7,5 milyar dolarlık piyasa değeriyle dünyanın en büyük onuncu kripto para birimidir. 2021’in sonunda tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2,50 doların üzerine çıktı ancak şu anda 0,8641 dolardan işlem görüyor.
Tedarik zinciri için VeChain (VET)
VeChain (VET), tedarik zinciri boyunca maddi malların izlenmesine yardımcı olmak için oluşturuldu. Blok zinciri teknolojisini emtialara bağlı gerçek donanımla birleştirerek, nesnelerin kökenle
Eski Louis Vuitton Çin CIO’su Sunny Lu, VeChain’i 2015 yılında bir blockchain teknoloji firması olan Bitse’nin bir yan kuruluşu olarak kurdu. Altcoin Ethereum’da bir ERC-20 tokeni olarak ilk kez piyasaya sürüldüğünde, borsa adı VET olarak değiştirilene kadar önceden VEN olarak biliniyordu. 2018’de VeChain, kendi yerel blok zincirinin tanıtılmasını ve VET tokenine geçişi içeren bir yeniden markalaşma sürecinden geçti.

Sahipler VET’leri staking yaparak, bir yetki kanıtı konsensüs süreci kullanan VeChain ağı aracılığıyla VeThor Tokenleri (VTHO) şeklinde ödüller kazanabilirler. Blok zincirinin hesaplamaları ve işlemleri VTHO tarafından desteklenmektedir. Toplam piyasa değeri ile ilgili olarak, bu altcoin şu anda 34. sırada. Mevcut durumda VET, piyasa değerine göre 36. en büyük kripto varlığı olan 0,01782 $’dan işlem görüyor.
Meme coin Shiba Inu (SHIB)
Köpek meme coini olan Shiba Inu (SHIB), 2022’nin en ilginç kripto para birimlerinden biri olarak derecelendirildi. Gerçekten de, dünyanın en büyük kripto borsası Binance tarafından elde edilen verilere göre Shiba Inu, 2022’de en çok izlenen ilk üç kripto arasında yer alıyor.
SHIB’e sahip olan kullanıcılar bunu bir getiri için stake edebilir, likidite sağlayıcı olarak hareket edebilir ve Shiba Inu topluluğunun yönetiminde söz sahibi olabilir. Yine de, SHIB esas olarak spekülatif bir tokendir.

SHIB platformdan uzaklaşıyor olsa da, NFT kullanımı sayesinde oyun sektöründe varlığını sürdürüyor. Bu nedenle, SHIBOSHIS projesi, sahiplerine VR oyunlarına, token ticaretine ve dijital arazi edinimine erişim sağlamayı amaçlamaktadır.
SHIB, toplam değeri 4,9 milyar dolar olan piyasa değerine göre 16. en büyük kripto para birimi olan 0,000008964 dolardan işlem görüyor.
Uluslararası ödemeler için XRP (XRP)
XRP’nin başlıca kullanımı, daha hızlı ve daha ucuz uluslararası ödemeler için bir blok zinciri olarak kullanılmasıdır. XRP konsensüs sürecinde ne Proof-of-Work ne de Proof-of-Stake kullanılmaz. Bunun yerine, önceki defterde istenen güncellemeler, sunucuları doğrulayarak doğrulanır. XRP’nin blok zincirinde, hiçbir yönetim organı kimin düğüm oluşturabileceğine veya işlemleri doğrulayabileceğine karar vermez. Bu, işlemlerin birçok para biriminde hızlı bir şekilde işlenmesine olanak tanır ve bu da eski ve bazen yavaş SWIFT ağını terk eden daha fazla yatırımcıyı çeker.

Her üç ila beş saniyede bir oluşturulan yeni defterlerle, XRP’nin blok zinciri, işlemlerin anında sonuçlandırılmasını kolaylaştırır. Ripple’ın hesaplamalarına göre XRP defteri, saniyede ortalama 1.500 işlem (TPS) ve toplam kapasitede 65.000 TPS işleyebiliyor. Karşılaştırıldığında, Bitcoin ve Ethereum sırasıyla 5 TPS ve 15 TPS yerleşim hızlarına sahiptir.
Ripple, SEC ile üç yıldır mahkemede savaşıyor olsa da, şirket nihayetinde galip geleceği konusunda iyimser. Bununla birlikte, kripto topluluğundaki birçok kişi, XRP’nin fiyatının artacağını tahmin ediyor. Yayınlandığı sırada XRP, piyasa değerine göre altıncı en büyük kripto varlığı olan 0,36 dolardan işlem görüyordu.