MMO Başkanı Atmaca: Teleferiğe ruhsat onayı verdik ama periyodik kontrolü biz yapmadık

ANTALYA – TMMOB Makina Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, kazanın yaşandığı Sarısu-Tünektepe teleferik tesisinin ruhsatlandırma sonrası yapılması gereken yıllık periyodik kontrollerinin oda tarafından yapılmadığını, kendilerine böyle bir talebin gelmediğini açıkladı.

MMO Odası Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca

İKİ ODA ‘UYGUN’ ONAYI VERDİ

Antalya Sarısu-Tünektepe hattında bulunan teleferik tesisinde 12 Nisan 2024 Cuma günü yaşanan kazanın oluşum şekli ve nedenlerinin konunun uzmanınca olay yerinde yapılan bilirkişi incelemesi sonrası belli olacağını söyleyen Atmaca, “İmal yılı 2016 olan 8 kişilik kabinli otomatik klemli teleferik tesisinin teknik özelliklerinin, bakım operatörlerinin yeterliliği ve sistem donanımlarının uygunluğu, Makine Mühendisleri Odası ve Elektrik Mühendisleri Odası tarafından incelendi, 08.11.2017’de düzenlenen ruhsatla mevcut durumunun korunması koşuluyla çalıştırılmasının ‘uygun’ olduğu kanaatine varıldı ve tesis ruhsatlandırıldı” dedi.

‘ODAMIZA KONTROL TALEBİ GELMEDİ’

23.07.2009’da Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren ‘İnsan Taşımak Üzere Tasarımlanan Kablolu Taşıma Tesisatının Ruhsatlandırılması, Bakım ve İşletilmesine Dair Tebliğ’ kapsamında, tesiste ruhsatlandırma öncesi ilk incelemeyi 12-13 Aralık 2016 tarihinde yaptıklarını belirten Atmaca, şöyle bilgi verdi: “İlk inceleme sırasında eksiklikler tespit edilmiş, eksikliklerin giderilmesi neticesinde 16 Ekim 2017 tarihlerinde yapılan inceleme sonucunda söz konusu ruhsatlandırma gerçekleştirilmişti. Ancak tesisin ruhsatlandırma sonrası yapılması gereken yıllık periyodik kontrolleri, odamız tarafından gerçekleşmedi. Odamıza böyle bir talep gelmedi.”

‘PİYASANIN İNSAFINA BIRAKILAMAZ’

Tesisin ruhsat belgesinde, “mevcut durumunun korunması koşulu ile çalıştırılmasının ‘uygun’ olduğu” ifadesinin yer aldığına dikkat çeken Atmaca, büyük sorumluluk isteyen bu tür tesislerin periyodik kontrol mekanizmasının piyasanın insafına bırakılmaması, bu denetimlerin kamusal alanda hizmet veren akredite kurumlar tarafından gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi.

TS EN 1709 STANDARDINDA BAKIM GEREKİR

Atmaca, “Ruhsat aşamasında var olan uygunluğun sürekliliği ancak bakım ve periyodik kontrollerin eksiksiz yapılması ile mümkün. Teleferik gibi tesislerin bakımların TS EN 1709 standardına göre yapılması gerekir. Bu standartta, tüm aksamlarla ilgili kontrollerin nasıl yapılacağı bellidir. Bu tesislerin aylık bakımlar dışında belli aralıklarla imalatçı firma veya ithalatçısının belirlediği dönemlerde ağır bakımları da aksatılmadan yapılmak zorunda. Yönetmelik gereği kablolu taşıma tesisatlarının yılda 1 kez TS EN 1709 standardına göre periyodik kontrolü yapılmak zorunda. Hatta tesisin her gün çalışma öncesi ön kontrollerinin de tesis operatörleri tarafından yapılması gerekir.

‘KONTROL MEKANİZMASI ŞİRKETLERİN ELİNDE’

Teleferik, asansör ve benzeri kaldırma ve iletme araçlarının ilk ruhsatlandırılması, bakımı ve periyodik kontrollerinin önemine vurgu yapan Atmaca, özellikle periyodik kontrol mekanizmasının şirketlerin inisiyatifine bırakılmadan işlemesi gerektiğinin altını çizdi. Atmaca, “İlk ruhsatlandırma sonrası bakım ve periyodik kontrolleri usulünce yapılan iş ekipmanlarında kaza riskinin hemen hemen yok denebilecek düzeyde olacağını önemle vurgulamak isterim” diye konuştu.

‘SORUMLULUK ALMAYA HAZIRIZ’

Prof. Dr. Atmaca, sadece bakımlar değil bu tür tesislerin periyodik kontrollerinin de hayati derecede önemli olduğunun altını çizerek, bu konuda Makina Mühendisleri Odası’nın yetkilendirilmesi çağrısı yaptı:

“Ülke genelindeki yaygın örgütlülüğümüz ve yetişmiş teknik personelimizle, bu tesislerin sağlıklı ve güvenli kullanımına yönelik periyodik kontrollerinin yapılması konusunda kamusal sorumluluk ile görev almaya her zaman hazırız. Bu tesislerin periyodik kontrollerini, ‘İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’ kapsamında yıllardır birçok alanda yaptığımız gibi kamusal denetim anlayışıyla yaparız.”

(HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir