Deneyimli ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, “gerekirse para politikasını daha da sıkıştırılabiliriz” açıklamalarına tepki göstermiş, “Skimpflasyon, shrinkflasyon, greedflasyon hepsi mevcut. Gerekmesi için daha fazla ne olabilir ki” demişti.
Eğilmez’in bu tanımları ekonomi gündemini epey meşgul etmişti.
Ünlü İngiliz ekonomist Timothy Ash, yeni bir kavram ortaya attı: Yapışkan enflasyon!
İstanbul’da Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TCMB Başkanı Fatih Karahan ve başkan yardımcılarının da katılımıyla gerçekleştirilen JPMorgan Konferansı’na katılan ünlü İngiliz ekonomist Timothy Ash, CNBC-e’den Asiye Erduran’a konuştu.
Ash, Türkiye ekonomisi görüşlerini paylaşırken, küresel ekonomideki görünümü ve Fed ile ECB’ye yönelik değerlendirmelerini de paylaştı.
Ash, JPMorgan Konferansı’nda Bakan Şimşek ve TCMB Başkanı Karahan’ın yatırımcılara yönelik mesajlarını, “Öncelikle yabancı yatırımcılardan büyük bir ilgi vardı. 100’ün üstünde yabancı kurumdan yatırımcılar toplantıya katıldı ve bana sorarsanız, yalnızca bir ülkede bu kadar sayıda yatırımcı katılımı oldukça kayda değerdi. Bakan Şimşek, Merkez Bankası Başkanı Karahan ve Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay’ın sunumları da çok güçlüydü. Para ve maliye politikaları, ortodoks politikaların devam ettirilmesi gerektiği ve enflasyona odaklanılması konusunda tutarlı mesajlar verdiler. Enflasyon bir numaralı problem ve indirilmesi gerekiyor. Açık bir şekilde topluma ve yaşam standartlarına zarar veriyor, o yüzden ekonomi yönetiminin mesajları oldukça cesaret vericiydi” şeklinde değerlendirdi.
Ekonomi yönetiminin yıl sonu enflasyon tahminlerine dair Timothy Ash şunları söyledi:
“Biliyorsun enflasyon yüzde 70 gibi çok yüksek ve kötü bir noktadan başladı. Çoğu kişinin beklentisi, önümüzdeki aylarda baz etkisinin olumlu olması yönünde. Bence enflasyonun yıl sonunda yüzde 35-40 arasında varsaymak oldukça makul. Fakat enflasyonu o eşiğin altına indirmeye çalışmak oldukça zor olacaktır, özellikle enflasyon beklentilerinin ve enflasyonun çok yüksek olduğu bir periyottan çıktıktan sonra yapışkanlık olacaktır. Dolayısıyla bir sonraki adımda enflasyonu yüzde 35-40 arasından tek haneli rakamlara indirmek oldukça zor olacaktır. Sanırım bir süre daha sıkı politikanın devam etmesi gerekecek.”